Οικοδομικές Εργασίες

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

 

Με τον όρο οικοδομικές έργασίες, συνήθως εννοούμε όλες αυτές τις εργασίες που αφορούν σε γκρεμίσματα, χτισίματα, σοβαντίσματα, κλπ.

 

Είναι σημαντικές εργασίες για την κατασκευή ή την ανακαίνιση ενός σπιτιού, διότι καθορίζουν πολύ σημαντικά σημεία του.

 

Αναλυτικότερα μπορούμε να πούμε τα εξής:

 

 1.       Καλούπωμα – Σιδέρωμα.

 

Τα καλουπώματα και τα σιδερώματα σε μια κατασκευή, πρέπει να γίνονται μόνον από εξειδικευμένα συνεργεία και φυσικά με την απόλυτη τήρηση της στατικής μελέτης του μηχανικού και τις προδιαγραφές στο βάρος και στο είδος του οπλισμού, διότι διαφορετικά, διακινδυνεύουμε την ζωή μας.  

Δεν είναι καθόλου αστείο το να μην μπει η σωστή ποσότητα του σίδερου που απαιτεί η στατική μελέτη, το καλούπωμα να γίνει με λάθος τρόπο.

 

 

 2.       Ρίξιμο μπετόν.

 

Σ’ αυτό το στάδιο, ο σκελετός του σπιτιού μας έχει τελειώσει. Προσέχουμε να τηρηθεί κι εδώ η μελέτη κι οι προδιαγραφές του μηχανικού.

Σημαντικό είναι το μποτόν να πάει παντού, κάτι που εξασφαλίζεται από την χρήση δονητών του σκυροδέματος.

 

 

 3.       Γκρεμίσματα (αφορά μόνο στις ανακαινίσεις).

 

Στα γκρεμίσματα, συνήθως προσέχουμε να μην χαλάμε την στατικότητα του σπιτιού.

Δεν πρέπει να γκρεμίζουμε κάτι, αν πρώτα δεν έχουμε συμβουλευτεί τον μηχανικό μας. Ένα λάθος, μπορεί να επιφέρει μεγάλη καταστροφή.

Επίσης, πρέπει τα μπάζα να τα τοποθετούμε σε ειδικούς κάδους αποκομιδής μπαζών κι όχι να τα πετάμε όπου μας βολεύει.

 

 

 4.       Ξηρά δόμηση – Γυψοσανίδες.

 

Ένας τρόπος δόμησης, είναι η ξηρά δόμηση. Όταν λέμε ξηρά δόμηση, αναφερόμαστε στις γυψοσανίδες.

Οι γυψοσανίδες, δεν είναι μόνο για να κατασκευάζουμε  ψευτοδόκαρα και διακοσμητικά φατνώματα. Μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα ολόκληρο σπίτι από γυψοσανίδες.

Στα μεταλλικά κτίρια για παράδειγμα, συνήθως η τοιχοποιία αποτελείται από γυψοσανίδα στην εσωτερική πλευρά, εσωτερική μόνωση και τσιμεντοσανίδα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού. Επάνω στην τσιμεντοσανίδα, εφαρμόζουμε σύστημα θερμοπρόσοψης.

 

 

 5.       Χτισίματα.

 

Για να χτίσουμε μια επιφάνεια, χρησιμοποιούμε ένα από τα παρακάτω δομικά υλικά.

Το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά κι η τελική επιλογή του υλικού, είναι δική μας.

 Σημαντική είναι βεβαίως κι εδώ η εμπειρία του συνεργείου, μιας και  όλοι θέλουμε οι τοίχοι μας να είναι ίσιοι, με τα σωστά σενάζια, τα σωστά ανοίγματα, τα σωστά υλικά συγκόλησης.

 

 Αυτά είναι:

 –          Τούβλο

 –          Τσιμεντόλιθος

 –          A-Block/Ytong

 

 

 6.       Σοβαντίσματα.

 

Στο στάδιο των σοβάδων, προσέχουμε δύο πράγματα.

Το ένα είναι η αναλογία του υλικού του σοβά, διότι μια παραπάνω δόση σε ασβέστη ή λιγότερο τσιμέντο, θα επιφέρει κι αλλαγές στην συμπεριφορά του τοίχου ως δομικό στοιχείο.

Το άλλο είναι η επιλογή του μάστορα, διότι η απειρία μπορεί να επιφέρει στραβούς τοίχους, «καρούμπαλα» ή λακούβες στους τοίχους, στραβές ακμές και γωνίες που δημιουργούν ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα. Καλό είναι στις κάθετες γωνίες, να τοποθετείτε γωνιόκρανα, τα οποία αυξάνουν την αντοχή στον χρόνο και τις λιγότερες δυνατόν ζημιές από την καθημερινή χρήση του σπιτιού.

Στους εξωτερικούς σοβάδες, προσέχουμε ιδιαίτερα την αναλογία των υλικών, αφού καταπονούνται πολύ περισσότερο.

Βέβαια, τώρα τελευταία, με την χρησιμοποίηση συστημάτων θερμοπρόσοψης, τα οποία αντικαθιστούν τους εξωτερικούς σοβάδες, τα προβλήματα των ρηγματώσεων, σχεδόν εξαλείφονται.